19 Жов 2016

Від «ОМ» до «О Мій Боже». Наука, наш мозок, і дієвість медитації.

Що таке медитація?

Існує кілька способів медитації, і, оскільки медитація – дуже особисте заняття, напевно, існує більше способів, ніж будь-хто з нас може уявити. Проте, кілька з них зазвичай чітко фокусуються на наукових дослідженнях. Це, так звана, усвідомлена, або зорієнтована на увагу медитація, в якій ми зосереджуємося на одній конкретній речі. Це може бути наш подих, відчуття у нашому тілі чи інший об’єкт поза нами. Суть такої медитації полягає в тому, щоб зосередитися на одній точці й постійно повертати увагу до неї, якщо ми раптом почали втрачати концентрацію.

Інший тип медитації, що часто використовується в дослідженнях, називається медитацією спостереження. Це коли ми звертаємо увагу на все, що відбувається навколо нас, проте не реагуємо на подразники.

Що відбувається у нашому мозку, коли ми медитуємо?

Ось це вже справді цікаво! Використовуючи сучасні технології, такі як МРТ, вчені дійшли до значно глибшого розуміння, що ж таки відбувається в нашому мозку під час медитації.

Далі читайте детальний опис того, що відбувається в кожній частині мозку.

Фронтальна частка.

Це найбільш розвинена частина мозку, що відповідає за мислення, планування, емоції і самосвідомость. Під час медитації лобова кора має тенденцію до роботи в автономному режимі.

Тім’яна частка.

Ця частина мозку обробляє сенсорну інформацію про навколишній світ, орієнтуючи нас у часі і просторі. Під час медитації активність у тім’яній частці сповільнюється.

Таламус.

Вартовий почуттів. Цей орган фокусує нашу увагу, направляючи деякі сенсорні дані глибше в мозок, і зупиняє інші сигнали у цьому напрямку. Медитація зменшує потік вхідної інформації до мінімуму.

Ретикулярні утворення.

Будучи вартовим мозку, ця структура приймає вхідні стимули і приводить мозок у стан бойової готовності – мозок готовий відповісти. Медитація переводить сигнал збудження до нуля.

В цілому, різниця полягає в тому, що наш мозок обробляє інформацію повільніше, ніж зазвичай. Він починає показувати спад в бета хвилях, що свідчить: обробка інформації знижується навіть після однієї 20-хвилинної медитації, якщо ви медитували вперше.

Як медитація впливає на нас?

Отже тепер, коли ми знаємо, що відбувається в нашому мозку, давайте поглянемо на дослідження впливу медитації на наше здоров’я.

Краща увага.

Оскільки медитація включає в себе зосередження уваги і попереджає розконцентрацію (збої), це також покращує нашу увагу навіть тоді, коли не медитуємо. Це тривалий ефект, який приходить після регулярних медитацій.

Фокусування уваги дуже схоже на м’яз, який ми повинні зміцнювати через вправи.

Менше тривоги.

Чим більше ми медитуємо, тим менше у нас тривог. Це, власне, відбувається тому, що ми втрачаємо зв’язки з певними нейрошляхами. Хоча звучить це не надто гарно, насправді цей процес звичний і не несе в собі реальної загрози.

А все тому, що без участі медитації відбувається наступне: є відділ нашого мозку, котрий іноді називають МЕ центр («медійна префронтальна кора», якщо комусь цікава медична термінологія). Це відділ, що обробляє інформацію, котра стосується нашого досвіду та нас самих. Зазвичай нейрошляхи від сенсорів тіла і центрів страху у мозку до МЕ центру є досить потужними.

Коли тіло переживає страх або ж інше неприємне відчуття, це активує сильну реакцію в МЕ центрі, що змушує мозок відчувати страх і тривогу.

Коли ми медитуємо, ми послабляємо ці нервові зв’язки. Це означає, що ми не реагуємо настільки сильно, щоб активувати МЕ центр. Як тільки ми послаблюємо цей зв’язок, одночасно посилюється зв’язок між центром оцінки (частина мозку, що відповідає за раціоналізм), сенсорами тіла та центрами страху. Отже, коли ми зіштовхуємося з чимось страшним або неприємним, ми можемо з легкістю поглянути на це більш виважено, раціонально. Приклад :

Коли відчуваємо біль, ми замість того, щоб розлютитися, показуючи, що з нами не все гаразд, просто спостерігаємо, як біль зростає і спадає, не потрапляючи в пастку емоцій і їх наслідків.

Більше творчості.

На жаль, це не найлегше, що можна досконало вивчити. Хоча й існують деякі досліження, про те, як все ж медитація впливає на нашу творчість. Дослідники з університету Лейден в Нідерландах вивчали обидва типи медитації – усвідомлену і спостереження, щоб побачити чи є якісь покращення в творчому процесі опісля. Вони відкрили що, ті, хто практикував медитацію зосередження уваги (усвідомлену), не показали явних ознак покращення в творчих завданнях одразу після медитації. Проте ті, хто практикував медитацію спостереження, все ж краще виконували завдання, що потребували творчого підходу.

Більше співчуття.

Дослідження медитації показали, що співчуття і жаль проявляється глибше в тих, хто практикує медитацію регулярно. В одному з експериментів учасникам було показано зображення інших людей, котрі виражали або добрі, або погані, або нейтральні емоційні стани. Учасники змогли зосередити свою увагу і знизити емоційні реакції на ці зображення, навіть якщо вони не були в стані медитації. Вони також відчували більше співчуття до інших людей, коли їм показували зображення, що можуть занепокоїти.

Частково це пояснюється активністю мигдаликів – частиною мозку, що відповідає за емоційне стимулювання. Під час медитації ця частка мозку зазвичай зменшує свою активність, але в ході експерименту, коли учасникам показували зображення людей, вона проявляла себе винятково.

Ще одне дослідження в 2008 році показало, що люди, котрі регулярно медитували, володіли сильнішими реакціями в тім’яній частці мозку (частина, що відповідає за співчуття), коли вони чули голоси людей, котрі страждають, ніж, ті хто не медитував.

Краща пам’ять.

Однією з речей, з якою пов’язують медитацію, є покращення швидкого запам’ятовування. Було відкрито, що люди, котрі практикували усвідомлену медитацію, могли налаштувати мозкові хвилі, що відслідковують та оминають перешкоди і збільшують продуктивність, швидше, ніж ті, хто не медитував. Тобто таким чином вони збільшували можливість швидко адаптуватися до нових ситуацій, котрі значно покращують запам’ятовування певних об’єктів.

Зменшення стресу.

Усвідомлена медитація продемонструвала, що може допомогти людям працювати під тиском, відчуваючи менший стрес. Під час дослідження менеджерів з персоналу було розділено на три групи. Одна приймала участь в усвідомленій медитації, друга тренувала розслабляти тіло, а остання ж не приймала участі в жодному тренуванні. Багатозадачний тест на стрес давався усім менеджерам до і після восьми тижнів експерименту. Під час завершального іспиту група, яка займалася медитацією, відчувала менше стресу під час тесту, ніж дві інші групи.

Збільшення сірої речовини.

Медитація пов’язана з великими обсягами сірої речовини в гіпокампі і лобовій частині мозку. Я спершу не знала, що це означає, але виявляється, що це щось дійсно значне. Збільшення сірої речовини може призвести до позитивніших емоцій, емоційної стабільності й підвищення уваги в повсякденному житті.

Медитація також продемонструвала свій внесок у зменшення вікових впливів на сіру речовину і зниження негативних процесів когнітивного функціонування.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

*

code