01 Гру 2017

Музика для медитації та релаксації на кожен день

Музика для медитації – поняття не тільки дуже широке, але ще і дуже спірне, існує кілька поглядів на цю тему, в тому числі, 2 абсолютно протилежних:

    • Неможливо медитувати під музичний супровід.

Даної думки дотримуються ті, для кого мантри або відстеження дихання – невід’ємна частина процесу. Дехто погоджується, що музичним композиціям не місце на початку сеансу, а інші проти залучення мелодій для новачків, яким і так дуже важко «залишити все зайве».

  • Неможливо медитувати без нього.

Однак велика кількість людей вважають, що розслаблення є основною метою медитативного процесу, але насправді важливіша можливість усвідомлення. Усвідомленість не прагне до досягнення якогось конкретного стану, а вивчає реакції на те, що відбувається в навколишньому і внутрішньому світах. Тобто, слухаючи мелодію під час практики, ви виявляєте, що відбувається всередині, розумієте реакцію на неї.

Мелодії можуть істотно впливати на настрій, занурюючи мозок в розслаблені стани, в яких підвищується концентрація і увага, розкривається здатність до пізнання – хороша атмосфера для настроювання на глибокий, спокійний, продуктивний сон і освоєння медитативних технік.

У той час як музика підлаштовує під свої вібрації серцевий ритм, підвищуючи або знижуючи кількість ударів в хвилину, залучення мозку засноване на синхронізації з певними музичними частотами, що вимірюються в герцах (Гц).

Конкретні частоти викликають різні стани в нашому мозку:

  • Бета-хвилі (14-40 Гц)

Ефект: пробудження, пильність, усвідомленість

Приклад: активне спілкування або участь в роботі

  • Альфа-хвилі (8-14 Гц)

Ефект: спокій, розслабленість

Приклад: медитація, роздуми, перерва в роботі

  • Тета-хвилі (4-8 Гц)

Ефект: всеосяжна релаксація, ментальні образи

Приклад: мрії

  • Дельта-хвилі (0-4 Гц)

Ефект: глибокий сон без сновидінь

Приклад: фаза швидкого сну

Сучасні аудіо і відео треки

Виділяють кілька стилів музики для йоги і медитації, одні з яких – стародавні, а інші з’явилися зовсім недавно.

  • Ембієнтна (електронна, в основі якої лежать маніпуляції зі звуковим тембром) відома здатністю налаштовувати на сон, розслаблення і внутрішню роботу. Ці ненав’язливі мелодії сприяють заспокоєнню на глибинному рівні.
  • Бінауральні ритми і ізохронні тони розраховані на прослуховування виключно в навушниках, добре працюють на розслаблення, хороший сон і підвищення зосередженості.
  • Спів і мантри – це стародавні практики і невід’ємна частина багатьох релігій і духовних шляхів. Ритмічне повторення пісні, молитви, слова допомагає збалансувати нервову систему і зняти стрес або напругу.
  • Інструментальна: заспокійливі, м’які ноти флейти, скрипки, фортепіано, віолончелі та інших інструментів можуть ефективно заспокоювати розум і залучати в мелодійну подорож.
  • Голоси природи (звуки лісу, моря, шум води, спів птахів) – це безтурботна і дуже сприятлива атмосфера для медитації. Не виходячи з дому можна послухати птахів, побути біля океану або прогулятися по тропічному лісу.
  • Священна музика: націлена на залучення до божественного. У різних релігіях і традиціях її об’єднує мета звеличити людську душу.
  • Частоти сольфеджіо – це тони, які використовуються для підняття духовних вібрацій. Використовується шість основних частот. Кожен тон створює вібрації, що здатні впливати на навколишню енергію.
  • Цілюща звукова терапія використовує вібрації, що вводять в стан повної релаксації. Джерелами можуть бути людський голос і різні інструменти, такі як гонги і тибетські співочі чаші.

Топ 10 авторів музики для йоги

Тим, хто тільки починає свою йога-практику і знаходиться в пошуку «своєї мелодії для йоги», рекомендуємо почати з представленого нижче списку 10 популярних виконавців, чиї аудіо альбоми не втрачають актуальність і затребуваність на протязі багатьох років.

1) Снатам Каур (Snatam Kaur)

Виконавиця і поетесса із США,її творчість – поєднання Киртану і релігійної музики Індії. Композиції Снатам красиві та спокійні.

2) Мірабай Сейба (Mirabai Ceiba)

Вражаюче поєднання голосів Маркуса і Анжеліки. Їх ритми звучать містично і побожно.

3) MC Yogi

Людина з особливим музичним чуттям, що випередила час, MC Yogi, поєднує ритм і лірику, створює твори, що схвилюють кожного.

4) Маді Дас (Madi Das)

Завдяки сучасній глобалізації сьогодні ми можемо насолоджуватися прекрасним ф’юженом: злиттям музики киртану і хіп-хопу, дабстепу, року, джазу і кантрі.

5) Джулія Фауліс (Julie Fowlis)

Шотландська художниця, що грає на кількох інструментах! Не так давно її творіння з’явилося в мультфільмі «Brave» Діснея. Пісні викликають містичні, а також энергічні, динамічні відчуття танцю і руху.

6) Нірінжан Каур (Nirinjan Kaur)

Більшість її мирних і заспокійливих медитацій ви знайдете в Spirit Voyage. Якщо ви шукаєте пісню, що допоможе віднайти легкість в свідомості, релаксацію під час шавасани, її пісня «Вахе Гуру», безумовно, допоможе це зробити.

7) Яй-Джагдеш (Jai-Jagdeesh)

Цей квітучий індійський художник створив безліч енергійних, одухотворених і витончених мелодій.

8) Тревор Холл (Trevor Hall)

Задушевний реггі-музикант, що прагне єдності, миру і любові. Відомий за саундтреком «Інші шляхи» з мультфільму «Шрек 3».

9) АтмАсфера (AtmAsfera)

Слово «атмосфера» складається з двох «особистість» + «оточення» – назва гурту дуже тонко передає суть їхньої музики, що зосереджена навколо сприйняття людини, її внутрішнього світу. Композиції гурту – неперевершені і незвичайні поєднання звуків майже 20 інструментів та прекрасних голосів.

10) Тіна Маліа (Tina Malia)

Її ангельський повітряний голос (такою видається кельтська богиня) підноситься над ніжними мелодіями з елементами фолку, дрім-поп, священних пісень індійських, єврейських і сикхських традицій.

Як вибрати музичну доріжку для занять?

Цікаво, якою бачать музичний ряд для практики експерти – популярні йога-тічери України?

Юрій Сулик:

Юрий Сулык
Юрій Сулик

«Звук – це відмінний інструмент для роботи з увагою, медитативними і концентраційними техніками. Ми сприймаємо світ через наші канали сприйняття, і звуковий, або аудіальний здавна використовувався на сході для психо-практик. Маються на увазі обертонові інструменти, такі як «співаючі тибетські чаші», «гонги», «дзвіночки».

Особисто я активно і часто використовую їх у своїй практиці, зокрема в практиках глибокого розслаблення, як шавасана або йога нідра. Звук – це вібрація, яка певним чином діє як на тіло, так і на нашу свідомість. Певні звуки, при цьому вони не завжди можуть бути приємними, входять в біопсихічні резонанси, і це є інструментом очищення людини від різних блоків. В індивідуальній практиці використовую звуковібраційний масаж тибетськими чашами з накладенням чаш на певні частини тіла. Таким чином досягається прямий вплив вібраціями (при цьому частота задається індивідуально) на ту чи іншу частину тіла.

Том Кеніон – той майстер зцілення звуком, якого я можу рекомендувати для ознайомлення. Людина, яка в темі більше 20 років, дослідник, який досяг надзвичайних результатів у цій галузі.»

Оксана Таран:

Оксана Таран
Оксана Таран

«Музика під час медитації – це, звичайно, приємно, але для глибокої медитації вважається зайвою, оскільки є досить активною опорою (точкою концентрації), що не дає свідомості занурюватися глибше.

Якщо сприймати медитацію в плані релаксації, то, звичайно, можна робити це під приємну музику або звуки природи. Зараз в світі мобільних пристроїв є безліч хороших додатків. Нічого конкретного не пораджу, бо сама не слухаю музику під час медитації. Для себе використовую періодично таймер додаток на iPhone “Samsara Timer”, зі звуками різних тибетських чаш – їх приємний звук допомагає плавно вийти з медитативного сеансу.»

Сергій Бичковяк:

Сергей Бычковяк
Сергій Бичковяк

«Так, зазвичай музику використовую, якщо йдеться про місто. За містом, на природі в лісі чи в горах вона не потрібна, адже природа досконала і музика тут лунає звідусіль )))

Не те щоб я проти, кожен підбирає і шукає свій варіант. Проходивши практику «Віпасани» в Індії, у нас забирали все, всі гаджети та навіть записники, щоб ми могли залишатись сам на сам із собою та більш ретельно досліджувати себе. Тому я за простоту та мінімалізм: чим менше ви використовуєте зайвого – тим краще.

Зараз є окремі йога-магазини із цілими розділами для медитації (цю подушку використовувати так, а цей дзвіночок чи плед лежить неправильно, тому в мене нічого не виходить))….) Це все відволікає. Навчіться абстрагуватись від зайвих речей та звуків. Ви є – і цього достатньо. Але якщо місце галасливе, а в голові не спокійно, то чому б і не включити гарний музичний супровід…

Особисто мені подобається поєднання звуків табли та флейти. Хоча часто експерементую, вмикаю щось нове та спостерігаю за станом: іноді на одній композиції затримуюсь на довго, аж поки не захочеться змінити на іншу. Пропоную кілька, може, і вам сподобається. А взагалі зараз можна знайти безліч варіантів для душі, тож насолоджуйтесь і приємного занурення!»

Глибока і динамічна медитації, різниця

Відомо достатньо різних технік, які істотно відрізняються. Головними типами вважаються:

  • Концентрація: зосередження на конкретному об’єкті на протязі всього сеансу. Цією точкою може виступати дихання, мантра, візуальний образ, частина тіла, об’єкт ззовні і т.д. У міру того, як практикуючий прогресує, його здатність утримувати потік уваги на потрібній точці посилюється, а відволікання стають все коротшими і менш частими.
  • Відкрите спостереження: замість того, щоб зосередитися на якомусь одному об’єкті, зберігає його відкритість і свободу, спостерігаючи всі аспекти свого досвіду без осуду або прихильності. Все сприйняття, як внутрішні (думки, почуття, пам’ять і т. д.), так і зовнішні (звук, запах і ін.), розпізнаються і фіксуються. Це нереактивний моніторинг проходження від моменту до моменту.
  • Легка присутність: це стан, коли увага не зосереджена ні на чому конкретно, але присутня загальна зібраність – тиха, порожня, спокійна і інтровертована. Також можна назвати його «вільним усвідомленням» або «чистим буттям».

Проте всі ці типи об’єднує кілька спільних рис:

  1. Необхідність усамітнення в спокійному місці. Не обов’язково абсолютно тихому, але відсутність різких гучних звуків допоможе зосередитися, особливо початківцям.
  2. Прийняття пози. Для глибокого медитування потрібно залишатися в одній позі протягом усього сеансу, тому потрібно зафіксувати тіло положенні таким чином, щоб воно (положення) відчувалося комфортним і розслабленим. Найбільш популярні позиції – сидячи зі схрещеними ногами і лежачи на спині з руками по боках тулуба і долонями, повернутими вгору.
  3. Легке дихання. Рекомендується уникати нерівномірного, напруженого дихання, а намагатися досягти розслабленого і повного.
  4. Залишатися сфокусованим і знову повертатися до стану зосередженості, як тільки розум починає блукати.

Але є таке поняття, як «динамічна медитація Ошо», яка суперечить всім цим вимогам. Вона спрямована на усунення в несвідомому людини обмежуючих установок, прихованих емоцій і інших блоків, що забруднюють енергетичне середовище і виходить за рамки звичного уявлення про процес.

Вона була створена для людини Заходу, якій важко сидіти на місці, але необхідно вивільняти накопичений негатив. Це своєрідний «розрив шаблонів», в якому є місце і хаотичному диханню, і божевільним рухам, і крикам на межі.

Природно, список композицій для неї повинен бути кардинально іншим – їх легко знайти саме за відповідним запитом. У таких підбірках зібрані зазвичай музичні доріжки без слів з більшою ритмічністю, що краще відповідають характеру медитації, яку рекомендовано робити вранці, а не на ніч.

0 Коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

*

code